çocuğum hangi okula gidecek ortaokul

30 Temmuz 2013 Salı

MEB'den bu sene yapılan yazılı açıklamaya göre, yeni eğitim öğretim yılı için resmi okulların 1. ve 5. sınıflarına ( ortaokul) öğrenci kayıtları, çocukların MERNİS bilgileri esas alınarak ikametgah esas alınarak en uygun okula, herhangi bir başvuru olmaksızın, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yapıldı.

SONUÇLAR İÇİN TIKLAYINIZ

meb-e-okul

Kimler 65 yaş aylığı maaşını alabilir?

28 Temmuz 2013 Pazar

Kimler bu maaşı alabilir?
Şu anki sisteme göre bir kişiye 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için temel olarak dört koşulun bulunması gerekiyor. Buna göre, ilgili kişi 65 yaş üzerinde olacak, SGK’dan herhangi bir aylık ve gelir almayacak, çalışmıyor olacak ve muhtaç durumda bulunacak.

Doğum izni kaç ay oldu ?

26 Temmuz 2013 Cuma

Hak-İŞ Konfederasyonu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 2013 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.İmza töreninde gazetecilerin sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Toplu İş Sözleşmesi'nden doğan farkların bayramda verilmesi ile ilgili bir soru üzerine, “Mümkün olabilir bu çalışmayı şuanda söyledim arkadaşlara yapıyorlar. Amacımız çalışanlarımızın memnuniyetini arttırmaktır. Bu konuda süre itibariyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmayacaksak bu gayret içerisinde olunacak. Ama sürenin yeterli olup olmadığı konusunu şuanda kesin bir şey söylemem mümkün değil. Niyet olarak bayram öncesinde vermeye gayret edeceğiz” yanıtını verdi.

Yeni zam ile birlikte emekli maaşları ne kadar olacak?

19 Temmuz 2013 Cuma

Temmuz ayının gelmesi ile birlikte emeklilerin tamamının maaşında artış oluştu. İşçi, esnaf ve memur emeklileri, yüzde 4 zamlı maaşlarını alıyor.

10.4 milyon emekli ile yaklaşık 3 milyon memur ve sözleşmeli, zamlı Temmuz maaşlarını almaya başladı.

İlk 6 aylık enflasyona göre; memur ile SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin Temmuz maaşı yüzde 4 oranında zamlandı. İlk olarak Temmuz'un 15'inde memurlar zamlı maaşlarına kavuştu.

10.4 milyon emekli de ay sonuna kadar zamlı maaşlarını alacak. Memurlar, yüzde 4 zamlarının yanı sıra, Temmuz'un 15'inde maaş aldıkları için bir de 14 günlük fark aldı.

Emeklilikte yaşa takılanlar ne yapmalı ?

17 Temmuz 2013 Çarşamba

Emeklilikte Yaşa Takılanların Durumu

Okurumuz Mustafa GÜROL soruyor: “18.11.1976 doğum tarihim. İlk kez 01.06.1996 günü sigortalı oldum. Halen 4670 gün prim ödemem var. 24.11.1997 tarihinde askere gittim, 550 gün askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? İyi çalışmalar.”

Sayın okurumuz, emeklilik koşullarınızı, kaç yaşında emekli olacağınızı, emeklilik tarihinizi borçlanma yaparak öne çekme imkanınız olup olmadığını ayrıntılı olarak açıklayalım.

İlk İşe Girilen Tarih Önemli

Sigortalıların ne zaman emekli olacakları ilk işe giriş tarihlerine göre değişmektedir.
01.05.2008 ve 01.10.2008 tarihlerinde yürürlüğe giren reform kanunu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu sonrasında ise ilk işe giriş tarihi değil prim ödeme gün sayısı şartının doldurulduğu tarih önem kazanmıştır.

SGK prim teşviki uygulanacak iller

14 Temmuz 2013 Pazar

Sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden uygulanacak ilave puan, uygulanacak iller ve uygulama süresi hakkındaki karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, uygulama, belirtilen 52 yerde faaliyet gösteren, 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel sektöre ait iş yerlerini kapsayacak.

Malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi işveren hissesinde 5 puanlık prim teşvikine ilave, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere 6 puan ilave edilmek suretiyle sigorta primi teşviki uygulanacak.

Karar kapsamındaki teşvik, Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak'ta faaliyet gösteren iş yerleri için 31 Aralık 2016'ya kadar;

Vatandaşa devletten maaş

11 Temmuz 2013 Perşembe

Yeni düzenlemeyle birlikte 1.5 milyon vatandaş muhtaç aylığı alacak.

AYLIK ALANLARIN SAYISI VE SINIRI ARTACAK

AK Parti, CHP ve BDP'nin önergesi ve MHP'nin desteğiyle yasa teklifine eklenen düzenleme, hem aylık alanların sayısını hem de sınırını artırılacak.

Buna göre kişi başı yerine hane bazlı gelir hesaplaması sistemi getirilecek. Mevcut sisteme göre 65 yaş aylığı almak isteyen bir kişinin 119.62 liradan fazla gelirinin olmaması gerekirken yeni düzenlemeyle bu rakam 233 liraya yükseltildi. 1.2 milyon olan engelli ve muhtaç aylığı alan kişi sayısının da 1.5 milyona çıkması öngörülüyor.

SAĞLIK HARCAMASI DEVLETTEN

Genel Kurul'da kabul edilen bir başka önergeyle de 18 yaş altı engelli aylığı alan kişiler için önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre 18 yaş altı engelli aylığından yararlananlar genel sağlık sigortası kapsamına alındı.

Bu kişilerin her türlü sağlık giderleri devlet karşılayacak. Mevcut sisteme göre 18 yaş altı engelli aylığı alan kişilerin sağlık sigortasından faydalanabilmeleri için gelir testi yaptırıp yeşil kart almaları gerekiyordu.

PARA CEZALARI SİLİNECEK

Teklife eklenen bir başka maddeyle de kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve para cezaları ile bunlara ilişkin faizler silinecek. Söz konusu kişilerin haklarında herhangi bir idari, adli ya da icra takibi yapılmayacak.

Teklife eklenen diğer değişiklikler ise şöyle:

-18 yaş üstünde olan, başkasının yardımı olmaksızın hayatını sürdüremeyecek şekilde engelli olduklarını raporla kanıtlayan, geliri bulunmayan kişilere 4860 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Hesaplamaya göre bu kişilere 359 lira ödeme yapılacak.

-18 yaşını tamamlamış engellilerden, talep etmesine rağmen, Türkiye İş Kurumu'nca işe yerleştirilememiş olanlar için de 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Bu rakam da 240 lira civarında olacak.

-Engeli olan yakınlarının bakımını üstlenenlerden, geliri, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık tutarın asgari ücretin üçte 1'inden daha az olanlara, 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımıyla bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Bu rakam da yine 240 lira civarında olacak.

-Engelliye her ay 359 lira ödenecek

Emeklilik için yaşı beklemek

9 Temmuz 2013 Salı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümü için bürokratlara talimat vermişti. Bürokratlar, çalışmalarını tamamladı. Özellikle emekli olmasına 2 yıl ve daha az süre kalanlar üzerinde duruluyor.

Çalışmaya göre; bu kişiler, maaşlarından yüzde 7 ila 11 oranında kesinti yapılarak emekli olabilecek. Çalışmalarla ilgili ayrıca Maliye Bakanlığı'nın da görüşleri alınacak.

Doğum Borçlanması ve Erken Emeklilik

6 Temmuz 2013 Cumartesi

Okurumuz Burak TATAR soruyor: “Annemin 1985 yılında SSK girişi var. Şuan toplamda 2200 günü bulunmakta. Ben ve abim olmak üzere iki oğlu var. Doğum borçlanması yapabiliyormuş. Her birimiz için 2 sene yapabiliyormuş. Acaba doğum borçlanması yapabilirse kaç yaşında emekli olur? Daha kaç yıl çalışırsa emekli olabilir? Vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.”

Sayın okurumuz, öncelikle şunu söyleyelim anneniz doğum borçlanması yaparak erken emekli olabilir.
Annenizin normal emeklilik koşullarının neler olduğunu, eğer doğum borçlanması yaparsa ne zaman emekli olabileceğini ve doğum borçlanmasının şartlarını sırasıyla açıklayalım.

Asgari ücret ne kadar oldu 2013

4 Temmuz 2013 Perşembe

1 Temmuz 2013’den itibaren asgari ücret değişti.

PRİME ESAS KAZANÇ

1 Temmuz 31 Aralık 2013 döneminde, sigorta primi kesintisine esas alınacak aylık ücretin,
- Alt sınırı 16 yaşından büyükler için 1.021,50 TL; 16 yaşından küçükler için 877,50 TL
- Üst sınırı yaş ayrımı olmaksızın 6.639,90 TL
olacak. Buna göre, örneğin 10 bin TL aylık ücretin, 6.639,90 TL’si üzerinden sigorta primi kesilecek. Aşan kısımdan kesilmeyecek.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

Ücretlilerin, 2013 yılına ilişkin “asgari geçim indirimi”, yılsonuna kadar 1 Ocak 2013’deki brüt asgari ücret tutarı olan 978,60 TL esas alınarak hesaplanacak.
Bu tutar; ücretli için 1 Ocak 2013’deki brüt asgari ücretin (yani 978,60 TL’nin) yüzde 50’si, çalışmayan eşi için yüzde 10’u olacak. Çocuklarda ise, birinci ve ikinci çocuğun her biri için asgari ücretin yüzde 7.5’i, üç ve devamında her çocuk için yüzde 5’i esas alınacak.

ÇIRAKLARIN VE ÖĞRENCİLERİN ÜCRETİ

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu uyarına; aday çırak ve çıraklara ödenecek ücret, yaşlarına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan aşağı olamıyor. Buna göre, 1 Temmuz - 3 Aralık 2013 döneminde;
- 16 yaşından büyüklere aylık 306,45 TL’den
- 16 yaşından küçüklere aylık 263,25 TL’den
az ücret ödenemeyecek.
İşletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere ödenecek aylık ücret ise;
- 20 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde aylık (net asgari ücretin % 30’u) 219,08 TL’den
- 20’den az personel çalıştıran işyerlerinde aylık (net asgari ücretin % 15’i) 109,54 TL’den az olamayacak.

BORÇLANMA PRİMLERİ

Başta doğum, askerlik ve yurtdışı hizmet borçlanması olmak üzere, prim hesaplanmasına esas alınacak kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak üzere, sigortalının kendisi tarafından belirlenen tutar üzerinden, yüzde 32 oranında hesaplanıyor.
Buna göre, 1 Temmuz – 31 Aralık 2013 döneminde yapılacak borçlanmada, her bir gün için ödenecek sigorta primi en az 10,90 TL, en fazla 70,83 TL olacak.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ

Prime esas kazancın alt ve üst sınırları (yani 1.021,50 – 6.639,90 TL) arasında kalmak üzere, sigortalının belirlediği tutarın yüzde 32’si oranında prim ödeniyor.
Buna göre, 2013’ün ikinci yarısında en az 326,88 TL, en fazla 2.124,77 TL aylık prim ödenecek.

BAĞ-KUR (4/b’li) PRİMİ

Asgari ücret ile bunun 6,5 katı olan tavan, yani 1.021,50 – 6.639,90 TL arasında olmak üzere, beyan edilen tutar üzerinden ödenecek. Ancak yanlarında sigortalı çalıştıranlar, çalıştırdıkları sigortalılardan ücreti en yüksek olan sigortalının ücretinden daha az gelir beyan edemeyecekler.

DİĞERLERİ

Asgari ücretteki artışa bağlı olarak; idari para cezaları, genel sağlık sigortası primi ve sigorta primine tabi tutulmayan çocuk, aile ve yemek yardımları da arttı.

Firma yada Şirket değiştirmek tazminatımı etkiler mi?

SORU 1

Ali bey, ablam 20 ay yurtdışı borçlanması yaparak 2 yıl önce, 44 yaşında emekli oldu. Birkaç ay önce eniştem vefat etti. Ablam kendi emekli maaşının yanında dul maaşı nasıl alabilir mi? 2 yıllık emekli maaşını geri verirse ve yurtdışı borçlanmadan vazgeçerse dul maaşı alabilir mi? Nermin Çetiner

KENDİSİ EMEKLİ OLANA AYRICA DUL AYLIĞI DA VERİLİR

CEVAP:
Sayın okurum, neden kendi emekli aylığını iade etsin. Ablanız kendisi emekli olsa da vefat etmiş eşinden de (evlenmediği sürece) ömür boyunca dul aylığı da alabilir. Siz hemen enişteniz üzerinden ablanıza dul aylığı için SGK'ya müracaat edin.

SORU 2

Merhaba Ali bey, eşim 1 Nisan 1958 dogumlu. BAĞ-KUR giriş tarihi 23 Mart 1985. Terk yılı ise 1999. Eşim en erken ne zaman emekli olur? Ayrıca 2011 affında emeklilik icin başvurduk fakat 2008'den sonraki günler verilmedi. Dava açma hakkımız var mı? Teşekkürler... Gökben Güngör

15 YIL BAĞ-KUR'U OLAN ERKEK 58 (KADIN 56) YAŞINDA EMEKLİ OLUR

CEVAP:
1985 ile 1999 arasında eşinizin 14 yıl kadar Bağ-Kur primi var. Bunu 15 yıla tamamlarsanız Bağ-Kur'dan eşiniz erkekse 58, kadınsa 56 yaşında emekli olur. Hemen isteğe bağlı Bağ-Kur'a başvurun 15 yılı tamamlayacak kadar prim ödeyin. Yaşınız dolunca da emekli olun.

SORU 3

Ali Bey, Haziran 2011'den bu yana bir inşaat firmasında çalışıyorum. İşimiz gereği il il dolaştığımız için sigortamızda sürekli giriş-çıkış yapılıyor. Giriş çıkışların bize nakil olarak yapıldığı söyleniyor. Bu giriş çıkışlardan dolayı işten ayrıldığımız zaman tazminatımız olumsuz etkilenir mi? Cengiz Ayvaz

AYNI İŞVERENİN DEĞİŞİK İŞYERLERİNE GİRİŞ-ÇIKIŞ SORUN OLMAZ

CEVAP:
Sayın okurum, işveren aynı gerçek veya tüzel kişi ise işyerleri arasında nakil yoluyla giriş çıkış yapılmış olması haklarınıza halel getirmez. Bu sebeple içiniz ferah olsun.

Telefon Kaydı e-Devlet

3 Temmuz 2013 Çarşamba

Yapılan yeni düzenleme ile yurtdışından telefon getiren ve bunları pasaportlarına kayıt edenler 2 yıllır süre sınırlamasını e-Devlet Kapısı üzerinden kontrol edebilecek.

Son yıllarda yurtdışından telefon getiren kişi sayısının artması devleti bazı önlemler almaya itmişti. Bu önlem kapsamında önce telefon getirmeye belli sınırlamalar geldi. Bu sınırlamaya göre her bir kişi kendi adına 2 yılda sadece 1 telefon getirebiliyor.

Sektörü düzenleyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun dün uygulamaya soktuğu yeni hizmetle beraber isteyen herkes 2 yıllık süre kontrolünü e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek.

TC Kimlik Numarası ile e-Devlet Kapısı internet sitesine giren kullanıcılar son iki yıl içerisinde onaylanmış ya da onay bekleyen bir başvuru olup olmadığını görebilecek.

Bu sayede başkalarının adına telefon kayıt edilip edilmediği de ortaya çıkacak. Hatırlarsanız yine BTK geçtiğimiz günlerde adınıza kaç GSM hattı olduğunu görebileceğiniz bir servisi de kullanıma sunmuştu.
 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One