Taşeron İşçilerine Kadro

19 Nisan 2013 Cuma

Taşeron İşçilerine Kadro Varmı ?:taşeron firmada çalışan işçilere kadro verilecekmi diye son zamanlarda sık sık soru ve yorum gelmektedir. Taşeron işçilerine kadro verilmesi hem mevzuat hemde teknik anlamda mümkün değildir. Şunuda eklemek isterim taşeronluğun kabul edilmediği halde taşerona bağlı işçiler çalıştırılırsa bu kişiler dava ile kadro alabilirler. Bu durumda zaten taşeronluk kabul edilmektedir ve çalışanlar asıl işverenin çalışanları kabul edilecektir. Kadro için araştırılacak konu taşeron sayılmama ve taşeronun işçisi sayılmama konusudur.

Türk Patent Enstitüsünde çalışan taşeron firmaya ait işçiler çıkarılmış ve bu kişiler dava açmıştır.Ankara 6.İş mahkemesi taşeron uygulamasının hukuka aykırı olduğu ve bu işçilerin taşeron firmanın değil asıl işveren olan Türk Patent Enstitüsünün işçileri olduğuna ve haksız yere işten çıkarıldığına karar vermiştir .Şimdi dikkat edeceğimiz hüküm şu taşeron uygulamasının hukuka aykırı olduğu ve çalışanların asıl işverenin işçileri olduğuna karar verildiği hükmüdür. Kamu olsun özel olsun alt işveren üst işverenin asıl işini yaparsa burada işveren üst işverendir. Taşeronluk kabul edilmez. Görüşümüz ve temennimiz taşeronlaşmanın kaldırılmasıdır. Fakat yürürlükteki mevzuata göre Kamu temizlik güvenlik gibi işlerini taşeron firmaya yaptırabilir. Bu durumda bu firmanın işçileri temizlik veya güvenlik gibi işleri yaptığı sürece bu kişileri kamu işçisi yapmak uygun değildir. Ama kamu bu kişilere bu işleri yaptırtmayıp kemudaki işleri yaptırırsanız o zaman mahkeme asıl işvereni kamu kabul eder.Yorumlarda bazı arkadaşlar taşeron firma işçilerine kadro verilmez dediğimizi sanarak yazılar yazmıştır.Hayal satmaya gerek yok. Olayı biz tamamen mevzuata göre değerlendiriyoruz. Ama bu mevzuatın değiştirilmesi gerektiğinide savunuyoruz.

Buradaki esaslı sorun ise maalesef sorun taşeronlaşmadadır.

Taşeron işçilerinin durumu şudur. Kamu özel firmalarla anlaşma yapar.Konusu temizlik güvenlik eğitim vs olabilir.Örneğin kamu sektöründe herhangi bir birim temizlik konusunda ihale açar. Firmalar ihaleye katılır ihaleyi alan şirket temizlik işlerini kendi işçileri yapar. İşçiler tamamen firma ile sözleşme imzalar. Kamu ile alakaları yoktur. Özlük haklarını yasal haklarını firmadan alır. Şirket bir anlamda aracıdır. Temizlik elemanı örneğin hastanede çalışırken hastane veya devletin sözleşmeli elemanı değil şirketin sözleşmeli elemanıdır. Bu nedenle taşeron firma sgk da geçici mahiyette dosya açar ve ihale süresi bitince dosyayı kapatır ve işçilerin işine son verir.SGK asgari işçilk kontrolü sonucunda işverenin denetimini yaparak dosyayı işlemden kaldırır.

4 b sözleşmelilerine bir süre önce kadro verildi. Kamuda çalışan sözleşmelilerin bir kısmı kadro alamadı. Bu sırada kamuda çalışan taşeron firmaların işçileri de bizde kadroya geçirilecekmiyiz diye sormaya başladılar. Taşeron şirket işçileri devletin değil şirketin sözleşmelileri olduğu için maalesef kadro söz konusu olamaz. Taşeronlaşma kaldırılmadığı sürece bu yara büyüyerek devam edecektir. Kamu kuruluşları direk işçi almayıp aracı işveren ile sözleşme yaptığı sürece maalesef taşeron işçilerin sorunları bitmeyecektir.

Tekrar ediyoruz anlattığımız taşeron işçilerine kadro verilmez gerçek anlamda taşeron işçileri ile alakalıdır. Örneğin hastane temizlik ihalesini bir firmaya vermiştir. Temizlik işlerinin hastanen asıl işi ile alakası yoktur. Burada çalışanlar dava açsalarda kazanamazlar. Fakat kamu asıl işini taşeron firmalara yaptırırmaya kalkarsa sorun burada başlar. SGK özel firmalarda bu durumlarda taşeronlaşmayı kabul etmemekte dosyayıda birleştirmektedir. Yani ortada taşeron olmamaktadır. Kamu x ürününü üretmektedir. Daha sonra ihale açıp asıl işi x malı üretimi için bir firma ile anlaşırsa bu firmanın işçileri kamunun işçisimi yoksa firmanın işçisimi olduğu sorunsalı ortaya çıkmaktadır. Bu durumda dava açıp kamunun işçisi olduğu ispatlanabilir. hatta yukarıdaki hastane örneğimizde temizlik ihalesini alan firmadan bizim bir tane sağlıkla ilgili personele ihtiyacımız var, temizlik işçisi gibi bir sağlık personeli alında biz bunu hastanede sağlık işlerinde çalıştıralım denilirse ve çalıştırılırsa burada da dava açma hakkı doğar.

Daha sonra buraya hangi durumlarda taşeronlaşma sayılmazla ilgili yazı ekleyeceğim. İşte özellikle taşeronluğun kabul edilmediği halde taşeron sözleşmesi ile işçi çalıştırılırsa dava açma hakkı doğacaktır.

2 yorum

  1. bu taşeronun günahını nasıl ödersiniz bilemem milleti avutuyorsunuz.hergün çoluk çocuk size ah ediyor okul açılacak hiç bir faaliyet yok.bizim maaşla 1ay geçinenin alnından öperim.BİZ NE YAPALIM HADİ YOL GÖSTERİN MİLLET TAŞERON KOCADAN BOŞANIP GİDİP MEMURUN YUVASINI YIKIYOR NEDEN MADDİYAT BUNLAR TÜKİYENİN BÜYÜK AYIPLARI.DÜZELTİN ŞU MAAŞLARIDA HERKEZ YUVASINI YIKMASIN.BİRAZ DA DUA ALSANIZ DİYORUM

    YanıtlaSil

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One