Emekli Aylığı Bağlatacak Memurların Dikkat Etmesi Gerekenler

6 Mayıs 2013 Pazartesi

Emekli maaşı almaya hak kazanan memurların pek bilgi sahibi olmadığı, özellikle maaş bağlanma süresinin bir yıla kadar sürdüğü durumlarda SGK tarafından bir düzenleme oluşturulmuştur. Bu düzenleme gereği, emekli aylığı geç bağlanan memurların mağduriyetini gidermek amacıyla avans ödemesi yapılmaktadır. Bu uygulama isteğe bağlı ödeme olduğundan talep olmadan SGK tarafından yapılmaz. Buna avans hakkı denmektedir.

İlgili 5510 sayılı kanunun 97. maddesinde; Sigortalıların ve hak sahiplerinin, genel sağlık sigortası kapsamında bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, kanun uygulaması çerçevesinde hak ettikleri alacaklarını süresi içinde alamadıkları takdirde avans verilmesinde Kurum yetkilidir denir. Normal şartlar altında kanunda maaşın bağlanma süresinin 20 gün olduğu ifade edilir. Bunun haricindeki durumlarda eğer maaşın bağlanma süresi 90 günü aşarsa, hak sahibi kuruma avans ödemesi talebinde bulunabilmektedir.

Kurumun başvuruları değerlendirmesi sonrasında alınan avans ileri ki ödemelerde mahsup edilmek üzere verilmektedir.   Avans miktarını belirlerken bağlanacak aylıklarda her üç ay için net asgari de ücretin üç katı şeklindedir. Ayrıca avans talebi için ilgili kuruma yazılı olarak başvurmak yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One