İki Ayrı Emeklilik Var mı ?

22 Nisan 2013 Pazartesi

İki Ayrı Emeklilik Var mı ?: iki emeklilik çifte emeklilik geldimi.6111 sayılı Kanun ile getirilen yeniliklerden biride hem ssk ya hem bağkura prim ödenebilme durumudur.Halk arasında bu durum yanlış anlaşılmaktadır. Sanki hem ssk dan hemde bağkurdan emekli olunabileceği şeklinde bir anlaşılma ortaya çıkmaktadır.İki ayrı emekli maaşı bağlanacağı veya iki ayrı emekliliğin olabileceği şeklinde anlaşılmalar olmaktadır. Bu doğru değildir. SSK ya ve Bağkura prim öderseniz seçeceğiniz birisinden yada ssk dan emekli olabiliyorsunuz. Burada emeklilik hesaplamalarında yatan prim önemli olduğundan her iki ödenen prim toplanacak ve hesaplama yapılacaktır. Daha yüksek maaş bağlanabilecektir.

Eskiden sadece bir yere prim ödenebiliyordu. Şimdi vergi kaydı olan birisi gidip aynı zamanda bir işyerinde de çalışırsa hem ssk ya hem bağkura prim ödeyebilyor.SSK ya tabiki işvereni primleri yatırıyor.Bu kişi ssk dan emekli olabilir.SSK emekli maaşı hesaplanırken hem Bağkura hemde ssk ya yatırılan primler toplanıyor.Doğal sonuç olarak da daha yüksek maaş bağlanır.

Sonuç olarak iki ayrı emekli maaşı bağlanamaz ve iki ayrı emeklilik yok hem ssk hem bağkurdan aynı zamanda emekli olunamaz. 6111 sayılı kanun iki ayrı prim ödeme kolaylığını getirmiş fakat iki ayrı emeklilği getirmemiştr.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One