BAĞ-KUR borçları silinecek mi ?

21 Aralık 2013 Cumartesi

Doğru mudur, değil midir bilinmez ama sosyal güvenlik dünyasının duayenlerinden sayın Şerif Akcan Bağ-Kur’a 24 aydan fazla prim borcu olanların borçlarının silineceğini müjdelemiş okurlarına.

Gerçi Sayın Akcan’ın bu gibi öngörülerinin her zaman tuttuğuna bakarsanız, bu haberi de sağlam kaynaktan almıştır herhalde diye düşünebilirsiniz..

Yani Bağ-Kur’a 24 aydan fazla prim borcu olanların borçlarının silineceğine dair haber de muhtemelen doğrudur diye düşünüyorum.

İşin enteresan tarafı, bırakın SGK Başkanını, sayın Bakanın bile açıklamadığı bu bilgilerin medyaya nasıl sızdırıldığı, bu bilgilerin niye SGK kanadından açıklanmayıp, üçüncü kişilere malzeme yapıldığını anlamak maalesef mümkün değil.



Her neyse bilginin kaynağından ziyade Bağ-Kur’a 24 aydan fazla borcu olanların borçları silindiğinde manzara ne olacak gelin hep birlikte inceleyelim.

Sayın Akcan yasanın detaylarını açıklarken, 1 Mart 2011 tarihinden önce SSK ve Bağ-Kur’a aynı anda tabi olan, ancak SSK’dan emekli olmayı beklerken 1260 günden fazla Bağ-Kur sigortalılığından dolayı bütün hayalleri suya düşen kişilerin mahkemeye başvurduklarını, bu nedenle hem mahkemeleri meşgul ettiklerini, hem de mahkeme bitene kadar maaş bağlanamadığı için mağduriyet yaşadıklarını belirtiyor.

Müjdeli haber de arkasından geliyor.

5510 sayılı Reform Yasasında sigortalıların yaşadığı sıkıntıya son verilecek ve aynı sürelerde SSK ve Bağ-Kura tabi olan kişilerin Bağ-Kur’a olan 24 aydan fazla prim borcu silindikten sonra SSK’lı sigortalılıkları geçerli sayılacak.

Ve böylece SSK’dan emekli olabilecekler…

En nihayetinde de, aynı uygulamadan kendi şirketinden kendisini SSK sigortalısı bildiren kişilerin de yararlanabileceklerini belirterek, SSK ile Bağ-Kur sigortası çakışan vatandaşlarımıza yasal değişiklik çıkana kadar çakışmaya dayalı prim mahsuplaşması için dilekçesi vermemelerini tavsiye ediyor, sayın Akcan.



Değerli okurlar,

Görünen o ki yapılacak yasal düzenlemedeki amaç sadece Bağ-Kur borçlarını silmek değil maalesef. Hem Bağ-Kur borçlarını silmek, hem de SSK’dan emekli etmek.

Ya da şöyle söyleyeyim, devlet hem alacağından vazgeçecek, hem de emekli maaşı ödemeye başlayacak bu yasa değişikliğinden sonra.



Peki, kendisini son üç buçuk yıl SSK lı olarak gösterip, çok daha erken sürelerde emekli olmak varken, yıllarca Bağ-Kur’a prim ödeyen vatandaşların söyler misiniz ne günahı vardı?

Gününü doldurmuş, emekli olabilmek için yaşını bekleyen vatandaşlara bütün yolları kapatan Çalışma Bakanlığının değerli bürokratları, söyler misiniz lütfen kendi işyerinden kendisini SSK’lı gibi bildiren kişileri emekli ederken hiç mi vicdanınız sızlamayacak?

Emekli olabilmek için bütün borçlarını ödeyen Bağ-Kur’lulara dönüp, kendi işyerinizden kendinizi SSK’lı bildirseydiniz boş yere prim ödemek zorunda kalmayacaktınız diyebilecek misiniz?


Eğer ki bu yasa bu haliyle çıkarsa, kimse çıkıp da evvelki sosyal güvenlik kurumlarının başında bulunan kişileri populist uygulamalar nedeniyle başında bulunduğunuz kurumları iflasın eşiğine getirdiniz diye eleştirmesin lütfen.

Belki daha önceki kurumlar erken yaşta emekliliğe göz yumdular, doğrudur. Ama hiç biri çıkıp da hem devletin alacağını silip, hem de emekli etmedi kimseyi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One