Süreksiz Çalışan Sigortalılık Nedir? Ne Kadar Prim Ödeyecekler?

19 Mayıs 2013 Pazar

Eski kanunun kaldırılmasıyla tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar için iyileştirme yapılarak artık aylık 30 gün üzerinden sigortalı olma imkanı sağlanmıştır. Süreksiz olarak çalışmadan kastedilen ayda 30 günün altında çalışma şeklidir. Yeni uygulama sayesinde süreksiz çalışanların sağlık ve emeklilik hakları konusunda iyileştirilmeye gidilmiştir.

Yeni 6111 kanunun ek 5. maddeye göre bu kapsamda sigortalı olanlar asgari ücret arttığında prim miktarları da artacaktır. Bu uygulamada her yıl prim gününe 1 gün eklenecektir. Örneğin 2011 yılında 18 günden prim tutarı alınmış 30 gün olarak hizmet süresi işlenmiştir. 2012 yılında 19 günden işleme alınmıştır. Dikkat edilmesi gereken, sigortalının primini ait olduğu yılın Şubat ayına kadar ödenmemesi takdirde sigortalılıktan çıkarılır. Süresiz çalışan kişi bir sigortalı işe girdiğinde de bu sigorta kapsamından çıkmaktadırlar.

Bu uygulama sayesinde aylık tam hizmet süresi kişinin emekliliğine büyük etki edecek, süreksiz çalışanlar için büyük şans ve avantaj doğmuştur. Ayrıca süreksiz çalışanların sigortalılığı isteğe bağlı hale getirilmiştir. Yani sigortalılığa girebilecekleri gibi istedikleri zaman da sigortalılıklarını durdurabileceklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One