Çalışan Emekliler ne Kadar Prim Ödeyecek

22 Nisan 2013 Pazartesi

Çalışan Emekliler ne Kadar Prim Ödeyecek: çalışan emekli her nereden emekliye ayrılmış olursa olsun Bağkur’a (4-b) ye tabi çalışması olduğunda (emekli olduktan sonra vergi kaydı olursa kendi işyeri açarsa şirket ortağı olursa vs vs ) aldığı maaşın % 15 ini ödeyecek . Bu ödemeler sosyal güvenlik destek primi olarak adlandırılıyor. Emekli çalıştığını kendisi SGK ya bildirecek. İş kurmak isteyen emekliler aldıkları maaşa baksınlar ve yüzde 15 ini hesaplasınlar. Çalışan emekliden kesilecek prim budur.

Eğer emekli bağkura tabi değilde bir işverene tabi olarak eski ismi ile ssk ya yeni ismi ile 4- a ya tabi olursa istemediği sürece maaşından kesinti olmayacak ve normal sigortalılar gibi prim ödenecek. Bu sefer bu primi işveren ödeyecek.

emekliler için prime esas kazançlarının % 30’u ile kısa vadeli sigorta prim oranı toplamına tekabül eden miktarda sosyal güvenlik destek primi ödenmesi gerekmektedir.Kısa vadeli sigorta prim oranı çalışılan işyerinin tehlike sınıf derecesine göre %1 ile %6,5 arasında değişmektedir.Emeklinin ödeyeceği payı aldığı brüt ücret üzerinden %7,5 dir.






























4/a ‘ya tabi (eski SSK ya tabi çalışan diye adlandırılanlar) emeklilerin için Sosyal Güvenlik destek prim oranları
Sigortalı Payı (%)İşveren Payı (%)Toplam (%)
Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı(İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Primi)-1-6,51-6,5
Sosyal Güvenlik Destek Prim Oranı7,522,530
Toplam7,523,5 – 2931 – 36,5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One