Emekliler İşveren Emekli Esnaf Emekli Şirket Ortağı ne Kadar Prim Ödeyecek ?

19 Nisan 2013 Cuma

Emekliler İşveren Emekli Esnaf Emekli Şirket Ortağ ne Kadar Prim Ödeyecek ?: SSK Emekli Sandığı veya Bağkur dan emekli olup Bağkura tabi çalışmaları olanların Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeleri.

Şu an ülkemizde emekli olup da işveren durumda olan birçok kişi var. Sigortalı emekli olmuştur maaşı yetmez işyeri açar minibüs otobüs bakkal pastane vb işyeri işletir, şirket kurar şirket ortağı olur, baba SSK ve emekli Sandığından emekli olmuştur çocuklar işletmelerini babalarının üzerine yapar, şirket ortak sayısı için bir SSK veya emekli sandığı emeklisi bulunur emekli işveren olur vs vs.

İşte Tüm emekliler 5510 sayılı Kanuna göre 4-b li (Bağkurlu) olmayı gerektiren bir faaliyette bulunurlarsa Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeleri gerekiyor.

Fakat yukarıda durumda olan emeklilerin büyük çoğunluğu Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemiyor ve SGK bunları tespit edemiyordu.Yeni dönemde birçok kurum SGK’ya bilgi vereceğinden bu kişilerde tespit edilecektir.

Eskiden ödenen miktar Emekli Sandığı veya SSK emeklilerinin Bağkur a tabi çalışmaları olması durumunda 1479 sayılı Kanunun 50.maddesine göre 12 nci gelir basamağının %10 oranında idi. Bağkura tabi çalışmalarından dolayı emekli olanlar ise yine Bağkur a tabi çalışmaları olursa emekli aylığının %10 u oranında sosyal güvenlik destek primi ödüyordu.

Şimdiki uygulama ise sigortalı her nereden emekli olursa olsun Bağkur’a (4-b) ye tabi çalışması olduğunda alınan maaşın % 15 ini ödeyecek. Peki Sosyal Güvenlik destek primi ödemeyenler ne olacak . ilk üç aylık sürede her bir ay için % 3 oranında gecikme cezası ödeyecek .Daha sonra her ay için bulunan tutarlara ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere borç ödeninceye kadar her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Türk Lirası cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanacak. Belge vermeme cezası uygulanmayacak.

halk arasında emekli esnaf ne kadar prim öder sorusu sorulmaktadır. kesintiler olmadan elinize geçen maaşın %15 idir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One