ev - araba sahibi memurların dikkatine

6 Haziran 2013 Perşembe

Kamu görevlilerinin; işe girişlerinde, görevde iken sonu (0) ve (5) ile biten yılarda ve görevlerinin sona ermesi gibi hallerde mal bildiriminde bulunmaları zorunluluğunun yanı sıra kendilerinin, eşlerinin ve velayetleri altındaki çocuklarının şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olması halinde de, değişikliği


izleyen bir ay içinde yeni edindikleri mallara ilişkin ek mal bildiriminde bulunmaları gerekmektedir.
Bildirilmesi gereken değişiklikler

Kamu görevlilerinin;  eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınmaz malları ile kendisine yapılan aylık net ödemenin 5(beş) katından fazla tutarlardaki mal azalış ve artışları için ek mal bildirimimde bulunulur.

a-Taşınmaz malların (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil) alınması ya da satılması halinde, artış veya azalış miktarına bakılmaksızın bildirimde bulunulması gerekir.

b-Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtlardaki; hisse senedi ve tahvillerdeki; altın ve mücevherattaki; her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçlarındaki; traktör, biçer-döver, harman makinası ve diğer ziraat makinalarındaki; inşaat ve iş makinalarındaki; hayvanlardaki; koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır mallardaki; haklardaki; gelirlerdeki; alacaklardaki ve borçlardaki artış ya da azalışın, ilgililerin aylık net gelirlerinin 5 katından fazla değer ve tutarda olması halinde bildirimde bulunulması gerekir.

Aylık almayanlar için gelir belirlenirken, (2013 yılı Ocak ayı belirlemelerine göre) 15.290,30 TL esas alınır ve bu miktarın üzerindeki artış ve azalışların bildirilmesi gerekir.

Bir maldaki artış veya azalışın bildirime konu edilip edilmeyeceği belirlenirken, her mal ayrı ayrı değerlendirilir. Örneğin; para miktarında 8.000 TL artış ve altın miktarında da 8.000 TL artış olduğunda, mal bildiriminde bulunmayı gerektirecek bir durum söz konusu değilken, ancak para miktarında 16.000 TL’lik artış olması halinde (aylık net gelirin 5 katını geçiyorsa)  mal bildiriminde bulunulması zorunlu olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One