Bağkur Prim affı Hakkında Merak Edilenler

23 Nisan 2013 Salı

Bağkur Prim affı Hakkında Merak Edilenler: Sgk’nın bugüne kadar yaptığı en büyük af yasası” olarak diye de adlandırılan 6111 sayılı yasa ile Bağkur’a ait geriye dönük borçlara af yada indirim uygulanacak.

Bağkur vergi affı nasıl uygulanacak
1. SSK ve Bağ-Kur prim affı alacaklarının anaparasında indirim olmayacak.

2. Anapara üzerinden TEFE/ÜFE artış oranlarına göre, yeni bir faiz oranı hesaplanıyor. Bu faiz tutarı, daha önce birikmiş olan faizin yaklaşık dörtte birine inicek. Yani birikmiş gecikme faizi ve zammının, yaklaşık dörtte üçü affedilicek.

3. SSK ve Bağ-Kur primleriyle ilgili birikmiş gecikme faizi ve gecikme zamları siliniyor.

4. Bu şekilde yeniden hesaplanan yani bir kısmı af edilerek yeniden belirlenen toplam borca da “yıllık yüzde 5 faiz” uygulanmak suretiyle, 18 taksit ve 36 ayı bulabilen bir vade sağlanıyor.

Vergi ve prim borcunu düzenli ödemeyenler, önceki alışkanlıklarından kurtulmak zorundalar.
1- SSK ve Bağ-Kur primi taksitlerini, bir yıl içinde “en fazla iki kez” süresinde ödememe veya eksik ödeme hakkı veriliyor. Bir yıl içinde üç veya daha çok taksit ödenilmediğinde, vergi ve prim borçları ile ilgili yapılandırmadan yararlanma hakkı kayboluyor. Bir veya iki taksit ödemesinin aksatılması veya eksik ödenmesi durumunda,ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, geciken her ay ve kesri için yüzde 1.40 oranında belirlenen gecikme zammı ile birlikte ödenmesi gerekiyor (Bkz. 6111 Sayılı Yasa Md.19/1-a).

2-Torba Yasa’dan yararlananların, birikmiş bağkur vergi ve bağkur prim borçlarını vadesinde düzenli ödemeleri de tek başına çözüm değil.
Aynı dönemde 2011 (ve taksit ödeme sürelerine göre) izleyen yıllarda tahakkuk eden (Gelir V, Kurumlar V., stopaj, KDV, ÖTV gibi) normal vergilerini ve primlerini de düzenli ödemeleri gerekiyor.
* Taksit ödeme süresince, bu vergi türleri ile ilgili verilen beyanname üzerine tahakkuk eden vergileri, her bir vergi türü itibariyle ve
* Taksit ödeme süresince, tahakkuk eden sigorta primlerini;
çok zor bir durum olmaksızın bir takvim yılı içinde ikiden fazla vadesinde ödememeleri yada eksik ödemeleri durumunda, yapılandırılan borçlara ait kalan taksitlerini ödeme hakkını kaybediyorlar (Bkz. 6111 Sayılı Yasa Md.3/9 ve 14/3).
Vergi yapılandırmasından sonra vergilerini düzenli ödemeyenlere Bağkur prim affı hakkı kayboluyor bilginize.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One