Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Ücretler Ne Kadar ?

22 Nisan 2013 Pazartesi

Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Ücretler Ne Kadar ?: Bayram ve tatillerde çalışma ve mesai ücretleri hakkında bilgi verelim. Tatilde çalışan ve çalışmayan işçilerin ücretleri hakkında notlarımızı ve mevzuatı yazalım.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde çalışmayan işçilere tam ücret ödenir. Çalışanlara ise artı olarak bir gün ücret daha ödenir. Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesi ile kararlaştırılmadığı sürece bayramda ve tatilde işçinin çalıştırılabilmesi için işçinin onayı gerekmektedir.

İşveren işçiyi bayram ve tatilde çalıştırıp bu günlere ait izinleri daha sonra kullanmayı vaad ederek zamlı ücret ödemesinden kaçınamaz.

Esnek çalışma durumunda ise çalışma süresi bayram ile tatile rastlarsa yine aynı şekilde birgünlük tam ücret ve artı bir günlük ücret daha ödenir.

Artı bir günlük ücret dediğimiz ikinci ücretin hesabında ‘fazla çalışma karşılığı olarak alınan ücretler, primler, işyerinin temelli işçisi olarak normal çalışma saatleri dışında hazırlama, tamamlama, temizleme işlerinde çalışan işçilerin bu işler için aldıkları ücretler ve sosyal yardımlar dikkate alınmaz

Mevzuat hükümleri aşağıdaki gibidir.

4857 sayılı İş Kanunu:

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma:

Madde 44 ” Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.

Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir. ”

Genel tatil ücreti:

Madde 47 ” Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir”

Ücret şekillerine göre tatil ücreti:

Madde 49 ” İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir.

Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.

Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir. ”

Tatil ücretine girmeyen kısımlar:

Madde 50 ”Fazla çalışma karşılığı olarak alınan ücretler, primler, işyerinin temelli işçisi olarak normal çalışma saatleri dışında hazırlama, tamamlama, temizleme işlerinde çalışan işçilerin bu işler için aldıkları ücretler ve sosyal yardımlar, ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri için verilen ücretlerin tespitinde hesaba katılmaz. ”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One