Yeni Emeklilik Yasası ve Erken Emeklilik Müjdesi!

2 Mayıs 2013 Perşembe

Tasarruf oranlarının tarihin en düşük seviyesine inmesiyle birlikte hükümetin erken emekliliği sağlayan süper emeklilik üzerinde çalışma başlattığı öğrenildi. Milliyet gazetesinin haberine göre tasarruf oranları yüzde 12′lerle tarihi düşük seviyelere geriledi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın koordinasyonunda tasarruf miktarlarını artıracak bir paket hazırlığı başladı. Özellikle bireysel emeklilik sistemine yeni teşviklerin getirilmesi gündemde. Ekonomi yönetimine göre halen bazı teşvikler var ama bu artık yeterli olmuyor. Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Hazine Müsteşarlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu nelerin yapılabileceğine yönelik olarak çalışıyor.

Hazine’nin çalışma yürüttüğü konulardan biri de mevcut bireysel emeklilik sisteminin yanı sıra, daha kısa vadede yüksek prim kesintileri ile emeklilik hakkı sağlayan süper emeklilik benzeri bir yapı. Erken emeklilik getirecek bu sistemin sürdürülebilirliği inceleniyor. Çalışmaların Mart sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Paket, önce Ekonomi Koordinasyon Kurulu gündemine daha sonraysa Bakanlar Kurulu’na taşınacak. Bir kısmı kararnameyle, bazılarıysa yasayla düzenlenecek.

SGK Başkanı Fatih Acar, Sosyal Güvenlik Reformu öncesinde yapılan yanlışlar olduğunu ve bunların düzeltilmesine çalıştıklarını belirterek, ”İşte Sosyal Güvenlik Reformu bir taraftan, bir taraftan İntibak Yasası… Yapabildiğimiz ölçüde bu haksızlıkları, bu adaletsizlikleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz” dedi.

SGK’dan yeni emeklilik açıklaması;
Sosyal Güvenlik Reformuyla ilgili bilgi veren Acar, 2008′de Türkiye tarihinin belki de en önemli reformlarından birinin gerçekleştiğini söyledi. Eğer bu reform gerçekleşmeseydi Türkiye’nin kısa ya da orta vadede sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceğini vurgulayan Acar, ”Bu reformu Türkiye’nin mutlaka gerçekleştirmesi gerekiyordu” dedi. Acar, istatistiki bilgilere de yer verdiği sunumunda, Türkiye’de 17.4 milyon kişinin sigortalı, 9 milyon 923 bin kişinin emekli olduğunu, bunların bakmakla yükümlü oldukları 35 milyon kişi bulunduğunu dile getirdi. Sosyal güvenlik kapsamında ise toplam 63 milyon kişi olduğunu dile getiren Acar, 1 Ocak 2012′den itibaren 9 milyon 41 bin yeşil kartlının da sosyal güvenlik kapsamında olduğunu vurguladı.

Bunun yanı sıra 1 milyon 700 bin kişinin, herhangi bir şekilde kaydı bulunmadığını ifade eden Acar, bunların da 1 Ocak 2012′den itibaren mutlaka sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek gelir testi yaptırmak zorunda olduklarını dile getirdi. Acar, bunların gelir düzeylerinin yüksek ya da düşük olabileceğini ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One