Sigortasız Çalışma (SGK Primi)

11 Mayıs 2013 Cumartesi

Sigortasız çalışan işçiler sigortalı olabilmek için İş Mahkemesinde açtıkları dava sonuçlarında davayı kazanmaları halinde SGK tarafından ödenmemiş prim borçlarını işçiden istenebiliyordu. İşçi karşı karşıya kaldığı bu haksızlık yine bir işçi tarafından açılan davanın emsal niteliğindeki kararı sayesinde giderilmiştir. Bu sağlıksız uygulama günümüzde yapılan bir düzenlemeyle yenilenmiştir. işçinin haklarını prim borçları bakımından koruma yönüne gidilmiştir.

İşverenini dava edenler, 506 sayılı Kanun'un 79/10.maddesine göre, yasal bildirim tarihlerinde çalışanları bildirmeyenler veya çalıştıkları kurumca tespiti yapılmayan çalışanlarının hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içinde mahkemeye başvurarak alacakları ispatlanabildiğinde, bunlar mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim gün sayıları dikkate alınacaktır.

Yasaya göre prim borçlarının ödenmesinde işverenin sorumlu olduğu, ödenmeyen primlerin tahsil ve takibinin de kurumun yetkili bulduğuna göre, çalışmaları bildirilmeyen ve çalışmayı tespit etmeyen kurumun sonuçları çalışana yüklenmemelidir denmektedir. Gelecek dönemlerde işverene hizmet tespit davası açıldığında ve dava sonuçlandığında davasını kazanan işçiden prim istenmeden hizmetleri de işleme alınacaktır. Sigortasız işçi çalıştıranların idari para cezası ödemektedirler.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One