Analık Sigortasından Nasıl Yararlanılır?

6 Mayıs 2013 Pazartesi

Analık sigortası; sosyal sigortalar kanununda bulunan vadeli sigorta koludur. Kanunda belirtilen, belirli bir yerde çalışan veya belirli bir hizmete bağlı sigortası mevcut olan kadının, hamilelikten başlayarak doğumdan sonra ki belirli süreye kadar olan durumlar analık sigortası kapsamında kabul edilmektedir. Belirli bir yerde çalışan veya sigortalı kadınlara analık sigortası adı altında, emzirme bedeli ve bu süreç içerisinde maddi kayıplarına destek olabilmek amacıyla geçici iş göremez bedeli verilmektedir. Emzirme bedeli bir seferliğine verilmektedir. Geçici iş görmemezlik bedeli sigortalı kadına günlük olarak ödenmektedir.

Analık sigortasının kişiye sağladığı avantajlar vardır.” Kadın çalışanlar doğum öncesi ve doğum sonrası sekiz hafta, totalde 16 haftalık zamana kadar çalıştırılmamalıdırlar. ”Buradan da anlaşılacağı gibi kadın çalışan doğum öncesi ve sonrası izinli sayılmaları şüphesiz ki kişiye sunulan en büyük avantajlardan. Peki, analık sigortasından nasıl yararlanılır?

Analık sigortasından yararlanmak için sigortalı kadın veya sigortalı erkeğin eşi, muayene ve diğer hususlar dahilinde, sözleşmeye tabi özel sağlık kurumlarından yaralanabilirler. Sigortalılık durumu devam eden, sigortalı kadın hamilelik izinlerinden faydalanabilmek için sözleşmeye tabi sağlık kurumlarından iş göremezlik belgesi almalıdırlar.

Geçici iş göremezlik bedelini kişi haftalık alabileceği gibi ,izinden sonrada toplu olarak alabilmektedirler.Analık sigortası ödeneği alabilmek için ;sigortalı kişinin kimlik fotokopisi, belirli ödenekler için (emzirme ödeneği gibi) bebeğin kimlik fotokopisi, Doğum öncesi ve sonrası izinli olduğuna dair raporların aslı sigorta müdürlüğüne verilmesi gereken evraklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One