Kıdem Süresi Nasıl Hesaplanır? Kısmi Süreli Çalışanlar Kıdem Tazminatı Alabilirler mi?

16 Mayıs 2013 Perşembe

Kıdem tazminatı bir işçinin belirli bir süre bir iş yerinde çalıştıktan sonra çeşitli sebeplerden dolayı ayrılması halinde görev sürense bağlı olarak verilen para şeklinde tanımlanır. Kıdem tazminatı bir çalışanın bir aylık brüt maaşının giydirilmiş olarak hesaplanmasıyla belirlenir.

Çalışan, bir iş yerinde bir yılını doldurduktan sonra kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İşverenin işçiye ödeyeceği kıdem tazminatı her bir yılın son otuz günlük brüt ücreti kadardır. İşçi aynı işyerinde bir yıldan fazla çalışmak kaydıyla kıdem tazminatını hak eder. Kısmi süreli çalışan işçilerin çalıştığı süre bir yıldan az ise kıdem tazminatı alamaz.

Bir işçi bir iş yerinde dört yıl çalışmış dördüncü yılın sonunda kendi isteği ile işten ayrılmıştır. Bu durumda kıdem tazminatı alamaz. Aradan birkaç ay geçtikten sonra tekrar aynı iş yerine girmiş ve bu seferde 8 ay çalışmış olup işte çıkarılmıştır. Bu durumda 8 ay çalışmasına rağmen daha önceki dört yılı da hesaba katılarak kıdem tazminatı hak etmiş olur. Fakat son sekiz ay için kıdem tazminatı ödenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One