Doğum Borçlanması Emekliliği Erkene Alır mı?

6 Mayıs 2013 Pazartesi

Doğum borçlanması çalışan sigortalı bayanların çalışırken kullandıkları ücretsiz doğum izni ya da analık izin sürelerinin emeklilik için hesaplanmasına verilen addır. Çalışan sigortalı bayanlar çocuk doğurmuş ise doğum borçlanması yaptırarak erken emekli olabilirler.

Doğum borçlanması yapmak isteyen sigortalı bayanların bu konuda dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Bunlarda birincisi doğumun prim başlangıcından sonra gerçekleşmiş olması, ikincisi ise en fazla iki çocuk için doğum borçlanmasının yapılabileceğidir. İlk çocuk için iki yıl ikinci çocuk için ine iki yıl toplam dört yıl borçlanma yapılarak dört yıl erken emekli olabilme imkânı doğmaktadır. Doğum borçlanması yapmak için birtakım şartlar vardır. Bu şartlar şunlardır. Doğum borçlanması en fazla iki çocuk için yapılır.

Çoğul hamilelik durumunda tek çocuk için borçlanma yapılır. Doğum borçlanması bir çocuk için iki yıldır. Eğer çocuk bu iki yıl dolmadan ölürse doğumundan ölümüne kadar geçen süre kadar borçlanma yapılabilir. Doğum borçlanması emekliği erkene alır. İki çocuğu olan çalışan sigortalı kadınlar en fazla dört yıl önce emekli olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One