Yıllık Ücretli İzin Uygulaması ve Birikmiş İzinlerin Kullandırılması

19 Mayıs 2013 Pazar

İşçinin yıllık izne hak kazanabilmesi için işe giriş tarihinden itibaren bir yıl boyunca çalışmış olması gerekir. Yıllık izin hakkından hiçbir şartta feragat edilemez ve bu, hem işçi hem de işveren için geçerlidir.

Bir dinlenme hakkı olan yıllık izin, işçinin hem beden hem de ruh sağlığı açısından çok önemlidir. Bununla da kalmayıp, işinin devamı ve verimliliği açısından da çok önemlidir. Yıllık ücretli izin hakkına sahip olabilmesi için işçinin ücretli bir işte ve iş sözleşmesi dâhilinde çalışıyor olması gerekiyor.

Mevsimlik işlerde yıllık ücretli izinler uygulanamaz. Mevsimlik işlerde çalışan işçiler, iş kanununun yıllık ücretli izin uygulamasına dayanarak herhangi bir ücret talebinde bulunamaz.

Kısmi süreli çalışanlar da, tam süreli çalışanlar gibi değerlendirilir. İzin süreleri en fazla üçe bölünebilir; ancak tarafların anlaşması ile bu düzenlemeye gidilebilir.  Diğer ücretli ve ücretsiz işler, hastalık izinleri, yıllık izne dâhil edilemez. Yine ulusal bayram tatilleri, hafta sonu tatilleri, yıllık izin kapsamında değildir.

İşveren iş sözleşmesini feshetmişse, iş arama izinleri de yıllık ücretli izinlere girmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One