Kimler e-Sigortalı Kullanıcı Kodu ve Şifresi Alır?

16 Mayıs 2013 Perşembe

E sigorta ve kullanıcı kodu ve şifresinin kullanım amacı primle ilgili belgelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na internet üzerinden göndermektir. 5510 sayılı kanunun dördüncü maddesini (a) bendine göre sigortalı olarak işçi çalıştıranlar sigortalıların işe giriş ve ayrılış bildirgelerini, aylık prim ve hizmet bildirgelerini elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na göndermek zorunda bırakılmışlardır.

Sosyal Güvenlik Kurumuna işverenler çalıştırdıkları işçilere ait olan çeşitli belgeleri elektronik ortamda göndermedikleri taktirde 5510 sayılı kanunun 102 maddesine göre idari para cezasına çarptırılırlar. Bu nedenle işverenler Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan e sigortalı kullanıcı kodu ve şifresi almak zorundadırlar. Bu şifre sayesinde işverenler çalıştırdıkları kişilerin işe başlayış belgelerini, işten ayrılış belgelerini, aylık primlerini, hizmet bilgilerini elektronik ortama aktarırlar.

E-sigorta kullanıcı kodu ve şifresi almak için e – Sigorta Hizmetleri İnternet Kullanıcı Kodu ve Kullanıcı Şifresi Başvuru Formu’ndan bir adet, E sigorta sözleşmesinden de iki adet doldurarak Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Başvuru işveren kişinin kendisi tarafından yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One