SGK'dan Çift Maaş Almak İçin Neler Yapılır?

11 Mayıs 2013 Cumartesi

Daha önceki uygulamalarda SGK yasaya göre iki maaş ödemesi yapmaz ve yüksek maaşı tercih etme hakkı sunuyordu. Fakat bununla ilgili açılan bir davanın sonucu emsal niteliği kazandı. Bunun üzerine SGK Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde düzenleme yapmıştır. Bu düzenlemeye göre, ölen kocanın maaşı ve ölen ana-babanın maaşı farklı kurumlardan ise SGK çift maaş ödemesi yapabilmektedir.

Ölen koca SSK emeklisi, ölen ana-baba Bağ-Kur'lu ya da ölen koca Bağ-Kur emeklisi ve ölen ana-baba SSK'lı ise çift maaş alınıyor. Ayrıca ölen koca SSK emeklisi ölen ana-baba Emekli Sandığına tabi ise hem yetim hem dul maaşı alınabilmektedir.

Diğer taraftan ölen ana-baba ve ölen eş aynı kurumdan emekliyse çift maaş alınamamaktadır. Dul kadınların çalışmalarından dolayı elde ettikleri emekli maaşı almaları ile duş maaşları kesilmez. Dul maaşı evlenmeyle kesilir. Evlilik sona erdiğinde dul maaşı yeniden bağlanır. Yetim maaşı evlenmeyle, işe girmeyle ve kendi çalışmasıyla emekli olmakla kesilmektedir. Bu durumlarda çift maaş alınabilir.

1 yorum

  1. Kızım 19 yaşında üniversite öğrencisi 1 ay gün için çalışacak başlangıç olsun diye sonrasında genel sağlık için borç doğarım halen babası TSK mensubu sonrasında babasının üzerinden bakılabilirmi

    YanıtlaSil

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One