Emeklilikte SSK ya da Bağkur hangisini tercih etmeliyim?

7 Mayıs 2013 Salı

Emeklilikte SSK'nın mı yoksa BAĞ-KUR'un mu tercih edileceği merak konusudur. Bir emekli maaşına sahip olmak uzun vadede yatırımın en iyi öğesidir. Bu nedenle cevabı en çok aranan soru; SSK'dan mı Bağ-Kur'dan mı daha erken emekli olabilirim? Bu sorunun cevabı irdelendiğinde genel anlamda 4/a SSK statüsünde emeklilik koşullarının erken emekliliğe elverişli olduğu görülmektedir. Fakat bireylerin SSK ya da BAĞ-KUR'a giriş tarihleri ve prim günleri bu konuda önemlidir.

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için kademi emeklilik koşulları işlerlik kazanmışken SSK sigortalılık süresi baz alınır. BAĞ-KUR'da ödenmiş prim süreleri dikkate alınmaktadır. BAĞ-KUR'da kadınlarda emeklilik yaşı 7200, erkeklerde 9000 prim günü iken SSK'da  5000 prim gün sayısı ile 5975 arasındadır.

8 Eylül 1999 tarihinden sonra SSK girişi yapanlar için emeklilik koşulları, SSK'da kadınlar 58 erkekler 60 yaşında ve 7000 prim gün sayısı gerekmekteyken BAĞ-KUR'da ise, kadınlar 58 yaş, erkekler 60 yaş ve 9000 prim gün sayısı gerekmektedir. Sigortalı son yedi yıllık sigortalılık süresinde iki veya üç farklı pirim ödemişse, en fazla hangi statüde prim ödemişse o statüden emekli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One