SGK İşe Girişte İdari Para Cezası Olmayan İstisnai Durumlar

11 Mayıs 2013 Cumartesi

5510 sayılı Kanun'un 8. maddesince işverenler sigortalı sayılan kişileri sigortalılık başlangıç tarihinden önce sigortalı işe giriş bildirgesiyle e-sigorta yoluyla SGK'ya bildirmek zorundadırlar.

Kanuna göre en geç işe giriş bildirgesi sigortalının işe girdiği günden bir gün önce verilmelidir. Kanunun özel istisnai durumlarında tarımcılık, balıkçılık ve inşaat işlerinde çalışacak olanlar için en geç işe başladığı gün verilebilmektedir. SGK' ya ilk işyeri bildirgesi verilen işyerlerinde ise ilk defa sigortalı çalıştıracak olanlar sigortalının çalışmaya başladığı tarihten itibaren bir ay içinde bildirge vermesi bildirim süresi içinde sayılmaktadır. Eğer bu işlemler bildirim süresi içerisinde yapılmazsa idari para cezası uygulanır.

5510 sayılı Kanun'da para cezasının uygulanmayacağı istisnai durumlar belirtilmiştir. Buna göre, bildirgenin gönderileceği tarihte kurumun sisteminde bir problem olduğu takdirde problem giderildikten sonraki 5 gün içerisinde bildirge verilebilir. Ayrıca bir yeni tescil edilmiş bir şirkette sigortalının işe girdiği tarihte, aynı işverene ait başka bir şirkete nakledilmesi durumunda bildirgenin yasal süre dışında verilmesi bildirim süresi içinde işleme alınır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One