İlk Defa İsteğe Bağlı Sigorta Yaptıracakların Bilmesi Gerekenler

7 Mayıs 2013 Salı

İsteğe bağlı sigorta, sigorta yaptırmak isteyenlerin belli miktarlarda prim ödeyerek genel sağlık sigortasına ve uzun vadeli sigorta dallarına bağlanmasını sağlayan sigortadır. Bu sigortayı yaptırmak için çeşitli şartlar vardır. Bu şartlar arasında on sekiz yaşını doldurmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak bulunmaktadır.

İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için SGK Merkez Müdürlüklerinde  “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” alınarak doldurulur. Doldurulan bu belge ikamet ettikleri yerdeki SGK müdürlüğüne teslim edilir. İsteğe bağlı sigortanın başlama tarihi Gönderilen İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’nin kurumun kayıtlarına girdiği tarihten itibaren başlamaktadır. Bu tarihten sonra belli oranlarda prim ödenmeye başlanır. Bu primin oranı sigortalının belirlediği prime esas aylık kazancın yüzde otuz ikisidir. Yüzde otuz ikilik primin yüzde yirmisi yaşlılık, malullük, ölüm sigorta pirimi olup yüzde on ikisi ise genel sağlık sigortası primidir.

İsteğe bağlı sigortalılık talep halinde sona erdirilebilir. Ayrıca ölen sigortalının ölüm tarihinden sonra son bulur. İsteğe bağlı sigortalılıkta tüm primler ödendikten sonra aylık talebinde bulunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One