Hastalanan Bağ-Kur'luya İstirahat Parası Yok

14 Mayıs 2013 Salı

SGK, 5510 sayılı Kanunla sigorta uygulamaları hakkında birlik sağlamaya çalışmıştır. Fakat sigortalılık süresiyle alakalı haklarda farklılaşmaya gidilmiştir. Yeni adıyla 4/b yani Bağ-Kur'lu olanlar da kısa vadeli sigorta uygulamaları dahil edilmiştir.

İstirahat parası yani iş görmezlik ödemesi konusunda itilaf vardır. Yani 4/a kapsamındaki bir işçi hastalandığı durumda raporunun üçüncü gününden itibaren her gün için ödeme alabiliyorken, 4/b kapsamında çalışan vergi mükellefleri, şirket ortakları ve tarım çalışanları hastalık halleri durumunda istirahat parası alamamaktadırlar.

Hastalık dışındaki gebelik veya iş kazası meslek hastalıklarında da 4/b sigortalı iseniz raporlu olunan her gün için ödeme alınabilmekteyken, eğer sigortanız şirket ortaklığından kaynaklanıyorsa bu ödemelerin hiçbiri alınamamaktadır. Uygulama farklılıkları aynı sigortalılık niteliğinde olanlarda dahi görülmektedir. Hastalanan şirket ortağı haricindeki Bağ-Kur sigortalısı analık istirahati ayrı olarak diğer durumlardan iş görmezlik ödeneği alamazken, bir şirket ortağı bayan analık durumundaki istirahat raporundan dahi ödeme alamamaktadır. Kısacası 4/b sigortalıları hastalık durumlarında, şirket ortağı bayanlar gebelik hallerinde SGK iş görmezlik ödemesi alamamaktadırlar.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Etiket Bulutu

Sidebar One